Vijf generaties van Alphen

Bij Van Alphen brengt inmiddels al de vijfde generatie schoenen aan de man. Namelijk al sinds 1865. Nu, 150 jaar later, is er uiteraard veel veranderd, toch is Van Alphen in al die jaren bij haar leest gebleven. Want wat nooit veranderd is, is dat een goede, gebalanceerde collectie pasvormschoenen, aandacht voor de klant en service nog steeds de vaste kernwaarden vormen voor Van Alphen schoenen. 

Uit gevonden historische documenten blijkt dat de familie Van Alphen al sinds 1865 in de schoenbanche in Naaldwijk actief is. In eerste instantie in verschillende pandjes in de Molenstraat, maar sinds 1983 in de Rembrandtstraat. Waar de schoenenwinkel van Van Alphen nu nog steeds gevestigd is. In het kantoortje in het huidige pand is nog een souvenir uit oude tijden terug te vinden. Een glas-in-lood werk van het schoenmakerswapen, een tafereel van schoenmakers en het wapen van de gemeente Westland prijkt er aan de muur.

Na een verbouwing in 1949 werd de gevel van het pand gerenoveerd zodat er een mooie etalage ontstond. Daar werd dat glas-in-lood speciaal voor gemaakt. Het is in de loop der jaren steeds meeverhuisd. Net als de terrastegel die voor het huidige pand in de straat is gelegd trouwens.

Er is veel veranderd...
Dat de handel in 150 jaar is veranderd weten de generaties Van Alphen wel. Albert van Alphen senior ging nog met een volgeladen fiets langs de huizen om schoenen te verkopen. Zijn afzetgebied was voornamelijk Kwintsheul. Het kostte toen nog wel eens moeite om de huizen te bereiken, bijvoorbeeld omdat ze aan de overkant van het water lagen. Nu kun je je bijna niet meer voorstellen om met een lading schoenen op pad te gaan en ermee langs de huizen te leuren. In de loop der jaren is het ouderwetse schoenmakersvak verdwenen bij Van Alphen. Natuurlijk kunnen klanten nog steeds bij van Alphen terecht met hun kapotte schoenen maar de reparaties worden uitbesteed de schoenmaker waar van Alphen mee samenwerkt. Kleine dingen zoals een stiksel dat losgeraakt is wordt vaak wél zelf gerepareerd.  Maar ook de vorm van een teen in het leer drukken of een hiel wat soepeler maken gebeurd in onze winkel. Toch is de core business van vroeger nu een bijzaak geworden. Van Alphen richt zich op de verkoop van schoeisel met een goede pasvorm, dat er toch modieus uitziet.

Uw voetversierder
Van Alphen schoenen heeft in de 150 jaar dat zij bestaat heel wat huisstijlen en slogans gehad. Bij de verhuizing naar het huidige pand (in 1985) trad Bert van Alphen naar buiten met: 'de zaak die er rondweg uitspringt'. Een grappige woordspeling aangezien de gevel van het pand ook daadwerkelijk rond loopt. Maar Van Alphen ‘uw voetversierder’ is toch wel dé slogan die bij veel mensen is blijven hangen. Ook op de lokale radio is Van Alphen altijd actief geweest nog. Zelfs vandaag de dag nog wordt er door klanten uit de regio gerefereerd aan de reclamespotjes die Bert van Alphen begin jaren tachtig maakte voor de piratenzender ’de Glazen Stad’. Veelal door hem zelf ingesproken. Tijdens de Naaldwijkse feestweek werd altijd geprobeerd om op een ludieke manier de aandacht te trekken. Zo heeft er weleens een reuzeschoen in maat 450 voor de deur gestaan, zijn er stepdemonstratie om sportschoenen te promoten georganiseerd en was er in een bepaalde jaargang een playback-act van de Dolly Dots, die steeds met andere schoenen het podium op kwamen. Zelfs Albert van Alphen senior was al bezig met ludieke acties: hij bouwde van veilingtafels een podium en hield daar dan een modeshow. 

Twee generaties tegelijkertijd actief
Alex nam de ’schoenlepel’ over van zijn vader Bert, die zélf weer door zijn vader geïnspireerd werd om voor de schoenen te kiezen. Zoon Alex deed eind 2004 zijn officiële intrede in het bedrijf, waarna het in 2007 een firma werd met twee generaties Van Alphen aan het roer. Ook de tante van Alex en zus van Bert, Ria Bom – van Alphen, werkt mee in de zaak.

U leest het zelf: Van Alphen schoenen is een echt familiebedrijf. Met het feit dat we al 150 jaar gevestigd zijn in Naaldwijk zijn we één van de oudste winkels van gemeente Westland. En daar zijn we trots op!

De winkel mag dan al 150 jaar bestaan, de schoenen die wij verkopen zijn zeer zeker van deze tijd! Of u nu op zoek bent naar een gekleed schoentje met een hakje, een gemakkelijke en sportieve instapper of een comfortabele wandelschoen, wij hebben ze voor u staan. Ons vriendelijke personeel helpt u graag een handje en kan u gericht adviseren. 

Kom onze winkel snel eens bezoeken en ervaar zelf waarom wij pasvorm en kwaliteit voorop stellen.